2013. július 21., vasárnap

Gyilkos csomorika

Gyilkos csomorika egy sokat sejtető név,legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cicutoxint tartalmaz! Lápok , mocsarak védett növénye.


 (Adorján Péter)

Orchidea fajták

Orchideák hallatán a legtöbb ember a trópusok virágcsodáira gondol. Kevesen tudják , hogy e csodálatos virágok a mérsékelt éghajlati övben, így hazánkban is megtalálhatók. A hazai orhideák 22 nemzettség 67 fajával díszítik erdeinket, rétjeinket és lápjainkat. A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő orhideaflóránk néhány képviselőjéről.

 (Adorján Péter)

2013. július 19., péntek

Könyvajánló- Tormay Cécile: A régi ház


Ezt a regényt nem szabad egy nap alatt "felfalni". Én idő hiányában egyébként sem tudom, így 2 hét alatt sikerült elolvasnom kis részletekben, de kell is ez az idő ahhoz, hogy közben tudjon ülepedni a történet. Engem nagyon megérintett, és a 2 hét alatt végig ott volt a gondolataimban. A történet kicsit pszichológia is, így csak érett gondolkodású, középkorú, vagy idősebb olvasóknak ajánlom, mert ők tudják átérezni a történet súlyát, ők tudják empatikusan olvasni. Egy generációkon átívelő történet, amely többnyire az ártatlan gyermekek szemével írja le az eseményeket, melyeket előbb egyáltalán nem értenek, később pedig értelemmel töltődnek meg a régi események, beszélgetések. Ulwing építőmester családja, háza és vagyona a központi téma, aki fivérével érkezett annak idején Pestre, de már fivérével is külön utakon jártak - ezt szemléltetve Pest és Buda különbségével- majd fia és unokái is teljesen más és más típusú emberek lettek.
Nagyon érdekes, hogy bár ezt a könyvet 1914-ben írta az írónő, és a régi korok, régi életfelfogás, régi tempó merőben eltér a maitól, mégis az emberi sorsok mindannyiunk sorsában megismétlődnek.
A régi ház, a családi birtok, a családi vagyon, amit a nagyatya hozott létre a két kezével, végig kíséri az unokák életét, és szorosan kötődik hozzájuk.


A politikai háttér és az írónő világnézete abszolút kirajzolódik a történetben, de azt hiszem, hogy mégis inkább a könyv  pszichológiai mondanivalója, ami megfogott.
Hihetetlen, hogy 100 év alatt mekkorát változott a világ, mennyire másképpen gondolkodtak akkor, mennyire másképpen kommunikáltak- illetve nem kommunikáltak az emberek családon belül, mennyivel kevesebb ideig éltek az emberek, mennyire más sorsa volt egy nőnek, mint ma. Viszont az ember típusok teljesen hasonlóak voltak akkor is, felismerhetjük ugyanúgy azokat a jellemvonásokat az emberekben, mint ma.
Ha csak azt a tanulságot vonja le az olvasó, hogy a hallgatással nem lehet megoldani semmit, és a kommunikáció az emberek közötti legrövidebb út, akkor már érdemes elolvasni ezt a gyönyörű stílusban, szép szóhasználattal megírt könyvet. Amit még  kiemelnék, hogy mennyire szépen tudta leírni az írónő egy-egy pillanatnak vagy egy-egy, szinte szótlan eseménynek a lényegét. Az ember teljesen maga elé tudja idézni a korabeli történések hangulatát.

(Gyergyai Krisztina)

2013. július 18., csütörtök

Természet: a búbos vöcsök

A Búbos vöcsök (Egyéb neve: királyvöcsök, öreg bujár, szakállas vöcsök) úszó fészket épít, valamely holtág, mocsár vagy más állóvíz felszínén nádból, gyékényből, hínárból és más vízinövényekből. 5-7 db világos, eredetileg kékeszöld, később a rothadó növényektől sárgásbarnává színeződő tojást rak. A fészket elhagyó madár a tojásokat minden alkalommal befedi, eltakarja a szürke varjak és egyéb más "fosztogató népség" szeme elöl .

(Adorján Péter)

2013. július 13., szombat

Színház- Betörő az albérlőm

A Madách színházban láttuk a Betörő az albérlőm című vígjátékot a lányaimmal (10,12) tegnap. Régóta szerettem volna megnézni, már csak a szereposztás miatt is, de csak most sikerült jegyet kapnunk rá.  Rögtön a szereposztással kezdeném, és akkor már sokat nem is kell magyarázkodnom, hogy miért érdemes megnézni: Halász Judit, Mucsi Zoltán, Szerednyey Béla, Magyar Attila, Hajdú Steve, Nagy Sándor, Pusztaszeri Kornél. Nagyon vidám, nem túlbonyolított darab, sok apró poénnal, és bár szerintem felnőtteknek való, de a lányaim is nagyon élvezték, és jókat nevettek a vicceken, főként, hogy a hátunk mögött egy nagy (fizetett?) nevető hölgy foglalt helyet. :) Halász Judit természetesen nagyon jót alakított, közvetlen, természetes volt, a legjobb karakter pedig az Őrnagy ( Magyar Attila) volt. Nekem Szerednyey Béla szerepe túl kevés volt ( nem az alakítása! - mert az tökéletes, hanem maga a szerep).  A jelmeztervező Makány Márta, hogy tovább fokozzam a kíváncsiságot! 2 óra 20 perces a darab, de mindkét felvonás pörgős és eseménydús volt, fel sem tűnt az eltelt idő. Legjobban a rendezés tetszett, fiatalos, lendületes, modern zenei betétekkel, érthető nem körmönfont, vicces jelenetekkel, így Szente Vajk előtt le a kalappal. Egyszóval érdemes megnézni, csak jó előre kell jegyet venni.


( Gyergyai Krisztina)

2013. július 4., csütörtök

Elfújta a szél

Az Elfújta a szél Margaret Mitchell amerikai írónő 1936. június 30-án megjelent regénye, melyből azonos címen filmváltozat is készült 1939-ben. A regény már megjelenésekor is hatalmas siker volt, majd minden idők egyik legnépszerűbb regényévé vált - 30 milliónál is több példány fogyott belőle megjelenése óta.Mitchell mintegy tíz éven keresztül, 1926-tól 1936-ig dolgozott a könyvön. 1937-ben megkapta érte a Pulitzer-díjat is, David O. Selznick független hollywoodi producer pedig rögtön megjelenése után megvásárolta a megfilmesítés jogait. A regényt máig 27 nyelvre fordították le.


Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác 1818. július 1– jén született, magyar orvos, az „anyák megmentője”. Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, de elméleti megalapozottsága lényegében hibás volt, a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. Szerencsére a klóros víz a kézre tapadt baktériumokat is elölte. Módszerének elterjesztése érdekében szélmalomharcot vívott az akkori orvostársadalom tekintélyes képviselőivel. Az eljárást sajnos így mások nem is alkalmazták. Igaza csak a kórokozó baktériumok felfedezése után nyert bizonyítást.


Átváltozás- acsa születik

Átváltozás.
Átváltozásnak nevezzük a szitakötők "születését". A leendő szitakötő átváltozás közben nem tud kitérni a támadások elől, ezért fontos a hely és idő helyes megválasztása. A legkedvezőbb időszak az éjszaka és a kora hajnal, amikor a legkevesebb ragadozó (pl. madarak) aktív. Ez nem jelenti azt, hogy szitakötők ne bújnának ki máskor, akár délután is, de ezek jelentős része nádi énekesmadarak gyomrában végzi.
A képek este 10 és 01 óra között készültek.

(Adorján Péter)