2013. május 30., csütörtök

2013. május 29., szerda

Genetika, DNS

Genetika (a görög ’gennó’ ’nemzeni, életet adni’ jelentésű szóból) avagy örökléstan a gének, az öröklődés és az élőlények variációjának tudománya. A biológiai információ átadódását egyik generációtól az azt követő generációnak az örökítőanyag teszi lehetővé. A prokarióták és eukarióták genetikai információját hordozó anyag (genom) a DNS, vagyis a dezoxiribonuleinsav. A DNS szerkezete lehetővé teszi az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását.


Olimpia

Az olimpiai játékokról: Az olimpiai játékok egy nemzetközi, több sportágat magába foglaló eseménysorozat. Az Olimpiai játékok ötkarikás szimbóluma, melyet a modernkori olimpiai játékok alapítója, Pierre de Coubertin báró, a modern olimpiai eszme elindítója tervezett 1913-ban. Valószínűleg az öt kontinenst, míg egy másik magyarázat szerint a sport alapelveit szimbolizálják: szenvedély, hit, győzelem, munkaerkölcs, sportszerűség.


2013. május 28., kedd

Mikszáth Kálmán

1910. május 28-án halt meg Mikszáth Kálmán ( 1847-1910)  magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, az MTA levelező tagja, a Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság rendes tagja, a Budapesti Egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora. 



Legismertebb művei:

  • Szent Péter esernyője
  • Beszterce ostroma
  • Különös házasság
  • A Noszty fiú esete Tóth Marival  
  • Tót atyafiak
  • A jó palóczok


2013. május 27., hétfő

Pilinszky János

Budapesten született 1921. november 25-én, és szívinfarktus vitte el 1981. május 27-én.
Aki meg akarja érteni Pilinszky János dohányfüstös, nehezen emészthető költészetét, lélekben vele kell megélnie mostoha emberi sorsát. Elevenen él bennem az a pillanat, amikor először olvastam el Négysoros című versét. A négy sor egyedül álló katarzisa könnyeket csalt szemembe, és ropta bennem a gyönyörűség fájdalma tiszavirág-életű táncát.





Négysoros:


"Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet."

Bejegyezte: Juhász Pál, író, költő

2013. május 24., péntek

Európai nemzeti parkok napja

1909 . május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, egyszerre kilenc Svédországban. 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A nap „a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni” és „igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének”.A nap alkalmából a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket.


2013. május 23., csütörtök

Az első demokratikus magyar kormány

1990. május 23-án Antall József magyar miniszterelnök megalakítja a rendszerváltás utáni első, demokratikusan választott magyar kormányt.


Henrik Ibsen

1906. május 23-án halt meg Henrik Johan Ibsen (1828-1906) norvég drámaíró, színházi rendező, költő. Gyakran utalnak rá a „modern dráma” atyjaként és mint a modernizmus egyik színházi megalapozójaként.


Rippl-Rónai József

1861. május 23-án született Rippl-Rónai József magyar festőművész, a modern magyar posztimpresszionizmus képviselője (1861-1927)

Victor Hugo

1885 május 22-én halt meg Victor-Marie Hugo (1802-1885) francia romantikus költő, regény- és drámaíró, politikus és akadémikus. Legismertebb művei "A nyomorultak" és "A párizsi Notre-Dame".